Benefice není pro Dobřanské cizí slovo

 

To jste potvrdili vy, kteří jste přišli v pátek 24. listopadu 2017 do kostela sv. Mikuláše v Dobřanech, kde se od 18.00 konal druhý benefiční koncert na podporu nových varhan v našem městě.

Díky vám a našim mladým umělcům se podařilo vybrat částku 22.917 Kč. Děkujeme, velice si toho vážíme!

Nadaní umělci, bývalí žáci ZUŠ J. S. Bacha Dobřany – Jan Karásek (zpěv), Jakub Šefl (trubka), Karolína Tothová (zpěv), Tomáš Impellizzeri (klavír), Šárka Kučerová (příčná a zobcová flétna), Marie Kordíková (příčná flétna), Jana Šístková (zpěv) a Filip Brada (zpěv) – tak vyjádřili svojí účastí na koncertu nejen podporu tomuto projektu evropského významu, ale též stále kladný vztah ke škole, kde začínali, a k učitelům, kteří je provázeli v začátcích jejich hudební kariéry.

Dnes nefunkční varhany v krásné barokní skříni na kůru dobřanského kostela volají po naplnění mimořádné příležitosti: skříň rekonstruovat a vestavět do ní nový, jedinečný nástroj, který bude mimořádný i v evropském prostředí. Tedy nástroj, na který hrál a komponoval J. S. Bach v německém Výmaru, a který bohužel zničil požár.

V květnu roku 2017 vznikl nadační fond „Přátelé dobřanských varhan“, který si vzal za cíl pořádat koncerty, besedy s odborníky, ukázky práce varhanáře s komentovaným výkladem a další zajímavosti, které podpoří vznik nových varhan.

Jan Vozár
ředitel ZUŠ J. S. Bacha Dobřany

Děkujeme všem, kteří tento projekt podporují 🙂

 

 

Fotografie